Uutiset

Budjetti kannustaa työhön ja tupakkalakkoon

Share |
20.09.2018

BUDJETTI KANNUSTAA TYÖHÖN JA TUPAKKALAKKOON

Hallituksen budjettiesityksen mukaan ensi vuoden veronalennukset painottuvat pienituloisiin palkansaajiin mm. perusvähennystä ja työtulovähennystä korottamalla. Korotuksia tulee myös eläketulovähennyksiin.

Yksittäisten kansalaisten käteen jäävä tulo riippuu verotuksen lisäksi siitä, saako hän joitakin sosiaaliturvaetuuksia ja millaisia etuuksia. Kun kansalaiset jaetaan tulojen suuruuden perusteella kymmeneen ryhmään, kahden matalimman tuloryhmän käytettävissä olevat raha vähenee ensi vuonna vajaan euron verran kuukaudessa.

Jos näissä matalissa tuloryhmissä olevan henkilön tulo koostuu pelkästään palkkatulosta tai opintotuesta, käteen jäävä tulo lisääntyy. Jos henkilö saa pienen palkkatulon lisäksi asumistukea tai toimeentulotukea, käteen jäävä tulo pysyy tämän vuoden tasolla. Eläketuloa, työttömyysturvaa ja toimeentulotukea saavan käteen jäävä tulo vähenee kahdessa matalimmassa tulotyhmässä keskimäärin 1-5 euroa kuukaudessa.

Tupakkaveron korotus vähentää keskimääräisen käteen jäävän tulon määrää vielä toisella eurolla kuukaudessa. Se vaikuttaa myös kolmanneksi matalimpaan tuloryhmään niin, että siinäkin ryhmässä keskimääräinen käteen jäävä tulo jää tämänvuotista hieman alhaisemmaksi.

Kuitenkin työllistyminen vähentää välittömästi niiden henkilöiden lukumäärää, jotka kuuluvat matalimpiin tuloryhmiin. Palkkatulolle siirtyminen ja tupakoinnin lopettaminen näkyy kukkarossa heti.

Kannustavuudesta huolimatta matalimpien tuloryhmien sinänsä pieni käteen jäävän tulon vähentyminen kirpaisee niitä, joiden kohdalle vähentyminen osuu. Heidän tilanteensa voidaan ja tulee korjata, kun tehdään kunkin kohdalla päätöksiä
03.10.2018Vammaisen itse­mää­rää­mi­soi­keus paranee uudessa vammais­pal­ve­lu­laissa
27.09.2018Keskustalaiset Kelan valtuutetut: Toimeentulotuen myöntämisen ongelmat ratkaistava nopeasti
20.09.2018Budjetti kannustaa työhön ja tupakkalakkoon
18.09.2018Kansanedustaja Keräsen puheenvuoro budjettikeskustelussa
31.08.2018Isänmaa tarvitsee lapsia ja lapsilisiä
27.08.2018Keränen kertoili satuja Tenavatuvalla Taivalkoskella
21.08.2018Keränen vierailee päiväkodissa Taivalkoskella
20.04.2018Keränen ehdolle maakuntavaaleihin
15.09.2017Kesk Keränen pettyi kokoomusministerin vastaukseen
01.09.2017Keränen tyytyväinen saattohoidon kehittämiseen budjettiriihessä osotettuihin varoihin

Siirry arkistoon »