Uutiset

Kansanedustaja Keräsen puheenvuoro budjettikeskustelussa

Share |
18.09.2018

Arvoisa puhemies

Tämä hallituksen talousarvio vuodelle 2019 noudattaa johdonmukaisesti sitä linjaa, mikä hallituskautta on leimannut. Keskeinen tavoite on ollut ja edelleen on Suomen kuntoon saattaminen.

Tähän on kuulunut velkaantumisen lopettaminen, isänmaan kilpailukyky ja työllisyyden saaminen nousuun. Hallituksen vuodet  - niin tämäkin viimeinen – on ollut tasapainoilua noiden tavoitteiden ja ihmisten jokapäiväisen elämän tavallisten asioiden, turvallisuuden ja hyvinvoinnin kanssa. Tässä turvallisuus tarkoittaa myös sosiaaliturvaa.

Monissa puheissa on jo todettu isojen tavoitteiden olevan lähellä. Itse ajattelin tässä tuoda esiin sitä, miten Suomen talouden kohentumisen myötä on ollut mahdollista ja myös tarpeellista korjata joidenkin ihmisten, myös kaikkien vähäosaisimpien asemaa.

Työ on tietenkin turvallisuustekijä. Kun yli 100000 ihmistä on saanut työtä viimeisten kolmen vuoden kuluessa, se merkitsee vakautta elämään. Se merkitsee myös sitä, että entistä vähemmän on niitä ihmisiä, joiden tarvitsee turvautua sosiaaliturvaan ja viimesijaiseen tukeen eli toimeentuloturvaan.

Erittäin merkittävä sosiaaliturvan korjausliike on pienimpien äitiys-, vanhempain- ja sairauspäivärahan korotus noin 80 eurolla kuukaudessa. Vastasyntyneen lapsen hoito on nyt tunnustettu yhtä arvokkaaksi kuin työttömyyspäivä. Samaan eriarvoisuuden vähentämiseen tähtää myös muutos, jolla tulottomien – esimerkiksi kotona lastaan hoitavien äitien tai isien – sairauspäivien omavastuupäivät vähenevät 55 päivästä muiden sairastavien tasolle. Tätä muutosta on odotettu jo kauan, sillä arkijärkikin toki sanoo, että jos päivän työ on vaikkapa lasten hoitaminen, se työ on kuitenkin jonkun tehtävä, kun hoitaja sairastuu. Yksinhuoltajaäitien asemaa parantaa uudistus, joka tuo heille oikeuden isyysrahapäiviä vastaaviin vanhempainrahapäiviin.

Budjetin mukainen takuueläkkeen korotus on pieni 9 euroa / kk, mutta yhdessä muiden tämän hallituksen aikana tehtyjen korotusten kanssa näiden vähimmäiseläkkeitä saavien ihmisten toimeentulo on kuitenkin jonkin verran kohentunut. Samaan ikäihmisten toimeentuloon vaikuttaa myös lääkkeiden omavastuukaton alentaminen. Tietysti se merkitsee jotakin myös nuoremmille paljon sairastaville pitkäaikaissairaille.

Merkittävä korjaus vähäosaisten elämään on myös oppimateriaalilisä, jonka turvin vähävaraiset perheet pystyvät hiukan luottavaisemmin lähettämään nuorensa toisen asteen koulutukseen. Yhtä merkittävä on myös kaikkien veteraanien saaminen samalle viivalle kotiin annettavissa palveluissa.

Oma koulutuslupaukseni viime vaalien alla oli, että ammattikorkeakouluissa opiskelevat on saatava samalle viivalle tiedeyliopistoissa opiskelevien kanssa. Tämäkin on toteutumassa, joskin vähän viiveellä. Yrittäjän puolison asema paranee niin, että hänet rinnastetaan palkansaajaan.

Arvoisa puhemies

Tätä luetteloa voisi jatkaakin, mutta otin nämä esimerkit muistuttamaan siitä, että tällä hallituksella on isojen, valtakuntaa heiluttavien asioiden lisäksi, tarkoitus turvata niiden kaikkien vähäosaisimpien elämisen ja toimeentulon mahdollisuuksia. Odotankin, että tämänkaltaiset asiat saavat jatkoa myös tulevilta hallituksilta.

Yhtenä linjauksena nostan esiin lapsiperheiden asian. Lapsiasiainvaltuutettu on ansiokkaasti yrittänyt pitää meteliä lapsiperheköyhyydestä, joka on tosiasia. Me kaikki tunnustamme, että isänmaa tarvitsee lapsia, mutta varsin köykäisiä ovat olleet viime vuosien toimet lapsiperheiden eteen. Toivottavasti lapsiperheet ovat seuraavaksi vuorossa.

 

03.10.2018Vammaisen itse­mää­rää­mi­soi­keus paranee uudessa vammais­pal­ve­lu­laissa
27.09.2018Keskustalaiset Kelan valtuutetut: Toimeentulotuen myöntämisen ongelmat ratkaistava nopeasti
20.09.2018Budjetti kannustaa työhön ja tupakkalakkoon
18.09.2018Kansanedustaja Keräsen puheenvuoro budjettikeskustelussa
31.08.2018Isänmaa tarvitsee lapsia ja lapsilisiä
27.08.2018Keränen kertoili satuja Tenavatuvalla Taivalkoskella
21.08.2018Keränen vierailee päiväkodissa Taivalkoskella
20.04.2018Keränen ehdolle maakuntavaaleihin
15.09.2017Kesk Keränen pettyi kokoomusministerin vastaukseen
01.09.2017Keränen tyytyväinen saattohoidon kehittämiseen budjettiriihessä osotettuihin varoihin

Siirry arkistoon »