Eduskunnasta

Share |

Keskiviikko 22.11.2017 - Niilo Keränen


Eduskunnasta

Sote-keskustelu ryöpsähti jälleen käyntiin Meri-Lapin ulkoistussuunnitelmien myötä. Meri-Lappi kun on ensimmäinen alue, joka yksityistää keskussairaalan. Lukuisat kunnat ovat jo yksityistäneet perustason sosiaali- ja terveydenhuoltonsa.

Syksyn aikana keskustelu oli jo vaimentunut odottamaan kevättalven räjähdystä. Sitä, että eduskunta pääsee tulkitsemaan lausuntoja viimeisestä valinnanvapauslain versiosta.

Soten perusongelmiksi katsottiin aikanaan, että peruslääkäriin ei tahdo päästä, että polku sosiaalipalveluista terveyspalveluihin ja erikoissairaanhoitoon on liian monipykäläistä ja että kunnat eivät ole riittävän vahvoja ylläpitämään palveluja.

Vuosikymmenen vatvomisten jälkeen nykyhallitus löysi ratkaisun kolmanteen kohtaan: maakunta on riittävän vahva. Ensimmäiseen kohtaan keksittiin perustason valinnanvapaus. Tosin uusimmassa lakiversiossa valinnanvapaus ulotetaan lähes koko erikoissairaanhoitoon, vaikka onkin vaikea ymmärtää, miten ajatus sopii uudistuksen perustavoitteisiin.

Toinen kohta eli integraatio on melkein unohdettu. Sentään yritetään vannoa tietojärjestelmien kaikkivoipaisuuteen.

Sote-autuus on tulossa parin vuoden päästä. Miksi siis kunnat ja Meri-Lappi yksityistävät?

Yksi syy lienee se, että soten rakenteisiin – ei sisältöön – on kytketty tavoite kolmen miljardin säästöistä. Säästö tarkoittaa sitä, että jostakin on karsittava.

Ainut puuttuminen sisältöihin on terveydenhuoltolain muutokset: entisten aluesairaaloiden roolia on supistettu ja keskussairaaloiden tehtäviä keskitetty. Muutokset vievät palveluja kauemmaksi asiakkaista. Ne vievät myös työpaikkoja pois alueilta.

Kun maakunnissa tiedetään karsintapakko, tulevien sote-toimintojen suunnitelmissa maakuntien sisällä palveluja kavennetaan kaikilla muilla alueilla paisi keskuskaupungeissa.

Kunnilla ja alueilla on hätä asukkaidensa puolesta. Sote-vatvonta ja lupaukset yksityisten toimijoiden kasvavasta roolista ovat aktivoineet sote-firmat tekemään ja kauppaamaan omia ratkaisujaan.

Ulkoistavat kunnat ja alueet ottavat ison riskin. Säätöpakossa maakuntien sote-valtionosuudet tulevat supistumaan. Ulkoistussopimukset siirtyvät kunnilta maakunnille, mutta pystyykö pakkosäästävä maakunta maksamaan sovitut korvaukset yksityisille? Onko raha pois muulta maakunnalta? Lähteekö yksityinen kävelemään, jos sopimuksen mukaista rahaa ei tule?

Maakuntien suunnitelmissa pitää pystyä aidosti hakemaan yhteistä säveltä niin, että mikään alue tai kunta ei koe menettävänsä kohtuuttomasti. Pientäkin vähemmistöä on kuunneltava. Tämä on edelleen mahdollista. Myös Lapissa. Ellei mopo ole jo karannut käsistä.


Kommentit

30.11.2017 16:13  mobiili talletus vedonlyönti

suuri postitse, kiitos


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini