Sote mullistuu ilman soteakin

Share |

Perjantai 27.10.2017 - Niilo Keränen


SOTE MULLISTUU ILMAN SOTEAKIN

Suomalainen sosiaali- ja terveydenhuolto on pitkään ollut stabiili rakennelma. Se alkoi säröytyä kuitenkin jo viime vuosisadalla, kun kunnat eivät lääkäripulan vuoksi pystyneet hoitamaan niille säädettyä työterveyshuoltoa. Sitä alettiin ostaa yksityisfirmoilta.

Tänään mikään terveyskeskus ei tehne sitä itse. Yksityiset hoitavat nyt parin miljoonan työntekijän työterveyshuollon ja valtaosan heidän perussairaanhoidostaan.

Viime vuosikymmenen säästöpaineissa kunnat alkoivat kaupitella vanhusten ja vammaisten ja psyykkisesti sairaiden palveluasumista muille toimijoille. Parin-kolmen vuoden kilpailutusjaksoilla kunnat saivat ainakin nimellisiä säästöjä. Väliäkö sillä, että asukkaat joutuivat vaihtamaan asumispaikkaansa ja hoivahenkilöitään tämän tästä.

Tänään isot ja osin kansainväliset firmat ostavat aktiivisti pienempiä yrityksiä pois tieltä ja maalailevat kunnille taivaanrantaa: myykää tekin omat pytinkinne! Me maksamme rahaa, rakennamme tarvittaessa uutta. Halvemmallakin hoidamme.

Terveyskeskustyön niukka arvostus ja sitova työ sekä nuorten lääkärien tapa tehdä töitä toisinaan ja viettää vapaa-aikaa toisinaan veivät viime vuosikymmenellä lääkärit pois kunnista. Osin yksityissektorillekin. Kunnat rupesivat hankkimaan ostolääkäreitä keikkafirmoilta.

Keikkalaiset olivat kalliita, eivät sitoutuneet eikä jatkuvuutta ollut. Työn arvostus putosi entisestään. Niinpä kunnat alkoivat ulkoistaa. Ostivat päivystystä, vastaanottotyötä, sitten erikoissairaanhoidon toimenpiteitä, sitten koko terveyskeskustoiminnan, sitten koko sosiaali- ja terveydenhuollon. Joltakin isolta yksityiseltä firmalta.

Nyt kuntien kokonaisulkoistuksia on aika liuta. On jo muutama aluesairaalakin. Ja lienee vain ajan kysymys, kun ensimmäinen keskussairaala myydään yksityiselle. Yksityisfirmat ja vakuutusyhtiöt rakentavat uusia sairaaloita. Kohta varmaan S-kauppa ja Scandic-hotelliketjukin.

Vaan mitäpä siitä? Kuntien ulkoistuksissa asukkaat maksavat samat terveyskeskus- ja samat asumispalvelumaksut. Kunta maksaa loput todellisista kustannuksista. Yksityissairaalassa maksavat rikkaat omista lompakoistaan ja vähemmän rikkaat vakuutuksillaan. Joku omilla vakuutuksillaan maksava saattaa tosin kysyä, jotta miksi niitä veroja pitää maksaa kun itse maksettu vakuutus hoitaa kuitenkin homman?

Amerikassa sairaudet hoidetaan kalliilla vakuutuksella. Ja jos vakuutukseen ei ole varaa, myydään talo ja auto ja hankitaan käytetty asuntovaunu majapaikaksi, jotta rintasyöpä voidaan hoitaa.

Mutta mepä teemmekin sote-uudistusta, jossa maakunta vastaa kaikesta sosiaali- ja terveydenhuollosta. Valtion eli veronmaksajien rahoilla.

Juuri julkistettu valinnanvapauslakiesitys on monilta kohdiltaan erinomainen. Perusterveydenhuolto vahvistuu, pienyrittäjille tulee työtilaisuuksia, asiakas voi valita oman sote-keskuksensa.

Esityksessä on kuitenkin uhkaava perusheikkous: se velvoittaa maakunnan tarjoamaan asiakasseteliä lähes kaikkiin palveluihin. Myös lähes kaikkeen erikoissairaanhoitoon. Ihmiset maksavat samat asiakasmaksut, hoidettiinpa julkisessa tai yksityisessä sairaalassa, julkisessa tai yksityisessä palveluasunnossa.

Me ei ollakaan mikään amerikka!

Kaikki hyvin? Lääkäriin pääsee, kun on valittavana useita sote-keskuksia. Palveluasuntoon pääsee heti, kun niitä on enemmän. Sairaudet hoidetaan heti, kun saa itse valita, meneekö julkiseen vaiko yksityiseen sairaalaan.

Itse ole tehnyt töitä niin terveyskeskuksessa kuin sairaalassakin. Joka vuosi talousarviota laadittaessa me – lääkärit ja muu hoitohenkilökunta – tiedämme, että hoidot kehittyvät ja tarvitsemme enemmän rahaa kuin edellisvuonna. Käymme joskus kipakkaakin sananvaihtoa sen hallinnon kanssa, joka antaa toimintaan rahat.

Kun tulevana sote-aikana riittävän suuri osuus peruspalveluista, asumispalveluista ja erikoissairaanhoidosta on siirtynyt yksityisten hoidettavaksi, saattaa olla, että lääketiede ja hoiva kehittyy taas joka vuosi niin, ettei maakunnan tarjoama raha riitä. Saattaa olla, että rivien välissä lukee: jos lisää rahaa ei tule, hoidon taso tippuu. Maakunta ei voi muuta kuin maksaa. Oma palvelu kun on supistunut päivystyksen ja tehohoidon pyörittämiseksi.

Ei yksityisessä toiminnassa mitään vikaa tarvitse olla. Yksityisen toiminnan perusidea on, että se tuottaa voittoa omistajalleen. Että on asiakkaita. Ja asiakkaiden saaminen ja heistä kiinni pitäminen vaatii hyvää laatua.

Mutta yksityisestä ei saa tulla monopoli. Se johtaa aivan varmasti kokonaiskustannusten nousuun. Siksi sote-uudistuksessa pitää luoda vahvat maakunnat, joissa maakunnan ihmiset päättävät, missä ja miten hoidetaan. Siksi sote-uudistuksessa pitää olla selvät rajat sille, mitä ja kuinka paljon voidaan hoitaa julkisen toiminnan ulkopuolella.

 

 

 


Kommentit

30.11.2017 16:13  mobiili talletus vedonlyönti

suuri postitse, kiitos


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini