Lakiesitys soten valinnanvapaudesta lykkää ratkaisut yli vuodenvaihteen

Share |

Perjantai 20.10.2017 - Niilo Keränen


Keskustan lääkäriedustajat:

Lakiesitys soten valinnanvapaudesta lykkää ratkaisut yli vuodenvaihteen

 Hallituksen torstaina esittelemässä sote-uudistuksen valinnanvapaus-lakiesityksessä on monta parannusta verrattuna viime kesänä esillä olleeseen esitykseen. Säännökset sote-keskuksesta luovat sosiaali- ja terveysalan pienyrittäjyydelle aiempaa parempia mahdollisuuksia. Järjestämisvastuussa olevan maakunnan on myös tuotettava mm. perusterveydenhuollon palveluja eivätkä perustason sote-palvelut ole pelkästään markkinoiden vastuulla. Julkisia sote-keskuksia ei ole pakko yhtiöittää.  Hyvää on myös se, että perustason palveluja vahvistetaan mahdollistamalla esimerkiksi erikoissairaanhoidon avopalveluja sote-keskuksien yhteydessä.

 Uuden esityksen ratkaisematon ongelma on kuitenkin erikoissairaanhoitoon tuleva varsin laaja valinnanvapaus. Maakunnan on annettava asiakasseteli lähes kaikkeen erikoissairaanhoitoon, jos asiakkaalla tai potilaalla todetaan erikoissairaanhoidon tarve. Vain vaativat leikkaukset, tehohoito ja päivystys jäävät yksiselitteisesti asiakassetelitarjonnan ulkopuolelle.

 Lakiehdotuksessa ja sen perusteluissa annetaan maakunnalle laaja mahdollisuus ottaa erikoissairaanhoidon asiakasseteleitä käyttöön. Maakunta voi rajoittaa setelitarjontaa käytännössä vain potilasturvallisuussyistä. Muina rajoitusperusteina voivat olla asiakkaan palvelukokonaisuuden kustannustehokkuus tai se, että lakisääteiset tehtävät – päivystys tai opetustoiminta – vaarantuvat.

 Erikoissairaanhoito on nykyisin parhaiten toimiva suomalaisten sote-palvelujen osa. On suuri vaara, että julkistettu valinnanvapauslakiesitys ja laaja asiakassetelien laaja käyttö pirstoo erikoissairaanhoidon kokonaisuuden.

 Keskustan eduskuntaryhmän mukana hyväksymme, että lakiesitys lähetetään lausuntokierrokselle. Sen sijaan meitä arveluttaa erikoissairaanhoidon asiakassetelien käyttö esityksen tarkoittamassa laajuudessa. Toivomme, että esityksestä saatavat lausunnot otetaan vakavasti huomioon ja että vuodenvaihteen jälkeen viilattavassa lopullisessa lakiesityksessä esityksen heikkoudet korjataan.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini